Onze dienstverleningen

We zijn trots op ons uitgebreide pakket hoogwaardige zorgdiensten. Hieronder kunt u onze meest voorkomende behandelingen inzien. Indien u hierover nog vragen heeft kunt u ons hierover contacten per mail of per telefoon.

Controle:

Bij ons willen we dat je overal onbezorgd kan lachen en eten. Om te voorkomen dat u tandproblemen of nare infecties in de mond krijgt, adviseren we u om halfjaarlijks of jaarlijks op controle te komen. We hopen zo problemen te voorkomen. Immers voorkomen is beter dan genezen! Is er ondertussen iets veranderd in uw gezondheid of medicatie dan horen wij dat graag!

Bezoek aan de (paro) preventie assistente:

De assistente kan u alles vertellen als u dat wilt over de juiste poetsmethode, hulpmiddelen tussen de tanden,  en gezonde eet- en drinkgewoonten. Ze reinigt het gebit van plaque, tandsteen en aanslag.

Kindertandheelkunde:

Wist u dat tandzorg voor kinderen gratis is tot een leeftijd van 18 jaar?

Kinderen mogen al vanaf het eerste tandje meekomen met ouders of broertjes en zusjes naar de controle-afspraken. We bekijken dan samen spelenderwijs in hoeverre we al eens wat tandjes kunnen ‘tellen’. Een melkgebit is kwetsbaar en poetsen kan een ware strijd zijn, dus is het streven om vanaf de leeftijd van 2 jaar halfjaarlijks te controleren. We kijken naar de mondhygiëne, geven tips. We kijken naar groei (orthodontist en missende/afwijkende tanden of kiezen), maar letten we ook op mondgewoontes: zoals verkeerd slikken (logopedie of myobrace). Gaatje in het melkgebit? Dat gaat net even anders dan bij volwassenen. Soms kan het gaatje blijven als er bijna gewisseld wordt. Soms slijpen we een gaatje open om deze poetsbaar te maken, soms plaatsen we een Hall-kroon: een rvs-kapje ook wel de prins(ess)en- of piraten kies genoemd. Soms kunnen we bij  kinderen al een vulling maken door te verdoven, te boren en te vullen. Bij Mondzorg Harmelen zijn we ‘in onze vrije tijd’ bijna allemaal mama of zelfs al oma. Wij begrijpen dus als geen ander dat een behandeling van kinderen een speciale aanpak vereist en dat ze altijd nét iets anders reageren dan thuis. We hebben het niet over het woordje ''pijn'' en liever ook niet over een ''prikje''.  We leggen de behandeling in andere woorden uit, die meer 'open ' zijn. We hebben verschillende behandeltechnieken en we proberen die allemaal passend naar het kind te maken. Bijvoorbeeld afspraak:  hand omhoog = stoppen, of te tellen en dan stoppen (bijvoorbeeld pauze na iedere 5 tellen) Dit mag uiteraard ook bij volwassenen :-). Kanjers krijgen na afloop een verrassing, dit is wel alleen voor de kinderen ;-).

Lukt een behandeling niet of als een behandeling te uitgebreid wordt, dan verwijzen wij naar een specialist in de buurt, zoals Mondzorg Junior in Woerden of Tandinzicht in de Bilt. Zij kunnen in extreme gevallen ook narcose behandelingen uitvoeren indien zij dat nodig achten. Al gaat de voorkeur daar niet naar uit!

Tanden vullen:

Soms constateren we tijdens de controle een gaatje. Iets te veel suikers, iets te weinig gepoetst of gewoon dikke pech… Wat de oorzaak ook is, dit euvel moet verholpen worden. We plannen hiervoor een nieuwe afspraak in, want we nemen graag de tijd voor je om een duurzame vulling te leggen. Met of zonder verdoving, alles kan en daar geven we ook graag advies in. Ook kan een vulling nodig zijn als er slijtage is of als er iets afgebroken is.

Beugel:

Staan je tanden niet zo mooi in de rij als je zou willen? Dan kan een beugel, de blokjes- of ‘onzichtbare’ variant, uitkomst bieden. Wij voeren deze behandelingen zelf niet uit maar wij kunnen hierover wel adviseren. Veel van onze patiënten gaan naar onderstaande praktijken. Maar u mag uiteraard ook naar een orthodontist of tandarts voor orthodontie toe op een hele andere locatie. U heeft hier geen verwijzing voor nodig.

Kliniek DeMeern
Ortho Ouderijn
Top Ortho Woerden

Tanden verfraaien:

Als er wensen zijn om tanden mooier te maken, geef het aan! We kunnen aangeven hoe we dat kunnen doen, daar zijn meerdere mogelijkheden in. Polijsten, bleken (soms ook vanuit de binnenkant bij tanden met een wortelkanaalbehandeling). Vullingen polijsten of vervangen. Facings van composiet of keramiek of kroon en brug werkt, orthodontie en soms een combinatie van meerdere opties hierboven.

Tandvleesproblemen:

Met een pocketsonde(duw stokje met millimeter lijntjes) controleren we elke controle het tandvlees, zo meten vooruit- en achteruit gang. We delen het gebit in vier regio's in: rechtsboven-linksboven-rechtsonder, linksonder. Elke regio krijgt een score. Score 1 betekent dat het stokje op meerdere plekjes maximaal drie millimeter langs de tand onder het tandvlees kan. Dit is de beste score! Score 2 is 4-5mm. Score 3 is 6mm of meer. Het meten hoort niet gevoelig te zijn. Is dat het wel dan is het tandvlees ontstoken, vaak bloedt het tandvlees dan ook makkelijk. Score 1 en 2 worden indien gewenst en nodig door ons behandeld. Vaak volstaat (grondig) reinigen van de tanden en de ruimtes tussen tand en tandvlees om het tandvlees gezond te krijgen. Indien gewenst leggen we uit hoe u thuis het gebit het beste kan verzorgen om het vervolgens zelf te kunnen doen. Bij grotere problemen (score 3) hebben we overleg en sturen we u door meestal door naar een mondhygiënist of parodontoloog (tandarts-specialist voor het tandvlees). Voor de parodontoloog verwijzen wij meestal naar: Mw. dr. Natasha Lioubavina-Hack 

Tand trekken:

In sommige gevallen moet er helaas een tand getrokken worden. Of het nu gaat om een verstandskies of tand die niet meer gezond is  en niet meer te repareren valt. Niet leuk, maar we maken er het beste van. Indien nodig maken we ook een restauratief plan dat bij u past om de tand of kies te vervangen (dit doen we vooraf). We verwijderen nooit een volwassen tand of kies zonder een röntgenfoto te maken vooraf. Als blijkt dat het verwijderen van de tand of kies lastig wordt, of als uw gezondheid het trekken van de tand of kies niet toestaat, dan verwijzen wij u naar de kaakchirurg.

Antonius Woerden: afdeling Kaakchirurgie & Mondziekten: 088-322000 of MKA klinieken in Vleuten: 088-6525500

Wortelkanaalbehandelingen:

Wortelkanaalbehandelingen: liever niet natuurlijk, maar we kunnen de tand wel weer gezond en pijnvrij maken. Ze hebben een slechte reputatie in de volksmond. Toch zijn ze vaak helemaal niet pijnlijk. Zowel? Dan kunnen we de verdoving op allerlei manieren inzetten. Ja, vaak is verdoving niet eens nodig (ook hierover geven we advies), maar als u sowieso verdoving wil, dan geven we die uiteraard! Het komt regelmatig voor dat mensen in slaap vallen op de stoel. Het is een lang en precies klusje dat tot in de (wortel)puntjes gedaan wordt... voor sommigen dus slaapverwekkend.

Kiezen met meer wortels, hebben ook meer kanalen en zijn dus wat ingewikkelder. Soms moet een kanaalbehandeling ook over gedaan worden. Voorafgaand aan een eventuele behandeling maken we een röntgenfoto, zo maken we een inschatting of de behandeling bij ons in de praktijk uitgevoerd kan worden. Soms verwijzen we een 'moeilijke kies' naar een endodontoloog. Dat is een specialist die alleen maar wortelkanaalbehandelingen doet met een microscoop, zij hebben bergen ervaring. We verwijzen veel naar Lyanne in Mijdrecht. Op www.nvve.com staan meer endodontologen

Kroon- en brugwerk:

Wanneer tanden of kiezen fors verzwakt zijn door breuk, grote vullingen of wortelkanaalbehandelingen, kan het zijn dat we een kroon adviseren. Dit is een op maat gemaakte restauratie die het volledige element omvat, en het daardoor terug kan verstevigen. Soms, bij één of meerdere missende tanden of kiezen, maken we een brug. Dit zijn als het ware aan elkaar gekoppelde kronen die worden gecementeerd op omslepen tanden of kiezen.

Protheses

Bij het ontbreken van tanden of kiezen kan een prothese uitkomst bieden. Soms vervangt een prothese een paar tanden of kiezen. Het kan echter ook zo zijn dat alle elementen afwezig zijn en er een volledige prothese wordt gemaakt. Hoe dan ook; het gaat om een uitneembare voorziening die missende tanden en kiezen vervangt. Bij voorkeur wordt een prothese ook niet in de nacht gedragen. Bij een volledige prothese is er ook een gedeeltelijke vergoeding (75%) vanuit de basisverzekering. Sneuvelt een tand of kies en heeft u al een gedeeltelijke prothese, dan kan de prothese meestal eenvoudig (en relatief goedkoop) uitgebreid worden. Als u tandeloos bent en een volledige prothese heeft dan adviseren we nog steeds 1x per jaar naar de tandarts te komen. We kijken dan de mond na (zoals de slijmvliezen, tong) en we controleren of de prothese nog goed functioneert.
Op woensdagochtend is de tandprotheticus van Excent bij ons in huis. Hij helpt u graag verder.

Implantaten:

Hoewel we er natuurlijk alles aan doen om uw gebit zo lang mogelijk gaaf en compleet te houden, kan het voorkomen dat er een tand of kies mist. We kunnen een tand of kies ook vervangen voor een implantaat.
Een implantaat is een soort schroefje dat door een implantoloog of kaakchirurg in het kaakbot wordt geplaatst en daarmee fungeert als een tandwortel. Er steekt een klein stukje boven het tandvlees uit, dat tijdens de genezing wordt afgedekt met een dopje. Wanneer de kaakchirurg of implantoloog constateert dat het implantaat goed in het bot is ingegroeid, maakt de tandarts er in twee of drie zittijden een kroon op. En voila: een mooie, nieuwe en stevige tand die niet van echt te onderscheiden is!
De keuze voor een implantaat hangt echter van ontzettend veel factoren af (gezondheid, roken, budget, tandvleesconditie, gezondheid  andere tanden of kiezen, hoeveelheid bot, zelfzorg of te wel goede mondhygiene) en zal altijd uitgebreid met u worden besproken. Meestal verwijzen we naar de kaakchirurg in Woerden. Antonius afdeling : Kaakchirurgie & Mondziekten 088 320 20 00.

Knarsplaatje:

Sommige mensen knarsen of klemmen in stressvolle periodes. Dit betekent dat de tanden versneld kunnen slijten en dit kan last geven in de elementen of kaakgewrichten. Het dragen van een opbeetplaat, of knarsplaatje, kan dan verlichting brengen.  Tip: Als u een vulling nodig heeft, en u heeft een knarsplaatje, neem de knarsplaat mee naar de behandeling. Zo kunnen we kijken of het knarsplaatje nog wel past (zo niet: dan passen we de vulling aan).

 
E-mailen
Bellen
Map
Instagram